(ჰ.შელტონის ცხრილის მიხედვით)
საკვები პროდუქტების ურტიერთშეთავსების პრობლემებს მსოფლიოს თვალსაჩინო მეცნიერთა მრავალი ნაშრომი მიეძღვნა.ამ მხრივ საინტერესო გამოკვლევა ჩაატარა დოქტორმა ჰერბერტ შერტონმა.მან შექმნა მეცნიერება კვების შესახებ,რომელსაც უწოდა ,,ორთოტროფია",სადაც ნათლად ჩამოაყალიბა საკვები პროდუქტების შეტავსებადობის ძირითადი წესები.ქვემოთ შემოგთავაზებთ ამ წესების ერთობლიობას,ეს გახლავთ ჯანსაღი კვების წესები:
1)ნურასოდეს მიიღებთ კონცენტრირებულ ცილოვან და ნახშირწყლებიან საკვებს ერთ ჯერზე
ეს ნიშნავს: არ შეჭამოთ ნიგოზი,ხორცი,კვერცხი,ყველი და სხვა ცილოვანი საკვები პურთან,მარცვლოვან პროდუქტებთან,კარტოფილთან,ნამცხვართან,ტკბილ ხილთან.ერთ ჯერზე უნდა მიირთვათ კვერცხი,მეორეზე-ტევზი,მესამეზე-რძე და ა.შ.თუ თქვენ არ შეგიძლიათ უარი თქვათ ცომეულის ნაწარმზე,მაშინ ისინი ცალკე მიირთვით
2) არასოდეს მიირთვათ ნახშირწყლოვანი და მჟავე საკვები ერთ ჯერზე.
ნუ სეჭამთ პურს,კარტოფილს,ბარდას,პარკოსნებს,ბანანს,ფინიკს და სხვა ნახშირწყლოვან პროდუქტებს ლიმონთან,ფორთოხალთან,გრეიფრუტთან,ანანასთან,პამიდორთან და სხვა მჟავე პროდუქტებტან
3)არასოდეს შეჭამოთ ორი კონცენტრირებული ცილოვანი საკვები ერთ ჯერზე
სხვადასხვა სახისა და შემადგენლობის ცილოვანი პროდუქტები საჭიროებენ განსხვავებულ საჭმლის მომნელებელ წვენებს და კონცენტრაციებს.ეს წვენები კუჭში ერთსა და იმავე დროს არ გამოიყოფა,ამიტომაც ყოველთვის საჭიროა ამ წესის დაცვა
4)არასოდეს მიირთვათ ცხიმები ცილებთან
ნაღები,კარაქი,არაჟანი,მცენარეული ზეთი არ უნდა შეჭამოთ ხორცთან,კვერცხთან,ყველთან,ნიგოზთან და სხვა ცილებთან.
5)არ შეჭამოთ მჟავე ხილი ცილოვან საკვებთან
ფორთოხალი,ლიმონი,პამიდორი,ანანასი,გრეიფრუტი,ალუბალი,მჟავე ვაშლი არ მიირთვათ ყველთან,ნიგოზთან,კვერცხთან,ხორცთან.რაც უფრო მარტივია ჩვენი კერძები,მიტ ეფექტურია ჩვენ მიერ საჭმლის მონელების პროცესი
6)არ მიირთვათ სახამებლიანი საკვები და შაქარი ერთ ჯერზე
ჟელე,ჯემი,ხილის ნაღების კარაქი,შაქარი,ბადაგი,სიროფი არ უნდა მიირთვათ პურთან ან ფაფებთან,ან კიდევ ნამცხვრებთან,ღვეზელთან,ტორტთან.ყველაფერი ეს გამოიწვევს ნაწლავების დუღილს,ხოლო შემდეგ კი ორგანიზმის მოწამვლას.
7)მიირთვით მხოლოდ ერთი კონცენტრირებული სახამებელი საკვების ერთ ჯერზე
თუ სახამებლის ორი სახეობა(კარტოფილი,ან ფაფეული,პური) მოიხმარება ერთჯერადად მიღებაზე,მაშინ ერთი მათგანი გადამუშავდება,ხოლო მეორე ხელუხლებელი დარჩება კუჭში,როგორც ტვირთი-არ გადადის ნაწლავებში,აფერხებს სხვა საკვების შეთვისებას,იწვევს დურილს,ბოყინს,ამაღლებს კუჭის წვენის მჟავიანობას და ა.შ.
8)ნესვი ყოველთვის უნდა მიირთვათ ცალკე,როგორც ყველა ხილი და ჭამის წინ ცარიელ კუჭზე,ხოლო შემდეგი საკვები უნდა მიიღოთ 80 წუთის შემდეგ.
9)რძე უმჯობესია გადააქციოთ მაწვნად და მიიღოთ ცალკე
რძის ცხიმი რაღაც დროით აბრკოლებს კუჭის წვენის გამოყოფას.რძე შეითვისება არა კუჭში,არამედ თორმეტგოჯა ნაწლავში,ამიტომ რძის არსებობას კუჭი არ რეაგირებს სეკრეციით,რაც ხელს უშლის სხვა საკვების გადამუშავებას,თუ ის კუჭში მოხვდა სხვა საკვებთან ერთად.
10)სალათებში არ უნდა დაემატოს არც მცენარეული ზეთები,არც სიმჟავენი.სიმჟავენი ხელს უშლიან სახამებლისა და ცილების გადამუშავებას.
სალათების შეზავება თუ ასე აუცილებელია,უმჯობესია ბოსტნეულისავე წვენებით.კომბოსტოსა და სხვა ბოსტნეულის წვენები,საკვებში ჩამატებული ძალზედ სასარგებლოა,ზრდის კუჭის წვენის გამოყოფას და ამაღლებს ფერმენტების შემცველობას
11)ყველაზე ძლიერ ორგანიზმს ცხიმების შეთვისება უჭირს.მცირე რაოდენობის ცხიმიც კი ანელებს კუჭის წვენის გამოყოფას
კუჭის წვენის გამოსაყოფად და კუჭის ასამოძრავებლად,კომბოსტოს წვენი შეუცვლელია
12)ხილი,მირთმეული ნებისმიერ სხვა საკვებთან ერთად
მიუხედავად მისი სასარგებლო თვისებებისა,მთელ მასას გადააქცევს ხრწნად მასად.
სხვა პროდუქტებტან შეერთებისას, ხილი ადვილად იწყებს დუღილს.ყველაზე უკეთესია მისი ცალკე მირთმევა ჭამამდე 80 წუთით ადრე.
ამ ბლოგში თქვენ შეგიძლიათ კითხვები დაუსვათ კვალიფიციურ კოსმეტოლოგს-მარინა ცომაიას,ის გიპასუხებთ. ასევე შეგიძლიათ მას შეუკვეთოთ თემები,რაც გაინტერესებთ კოსმეტოლოგიის შესახებ.მოკლედ ეს არის ბლოგი კოსმეტოლოგიის შესახებ
პოპულარული პოსტები
-
ჭორფლი და პიგმენტური ლაქები(ხლოაზმები) კანის ყველაზე უფრო ხშირად გავრცელებული კოსმეტიკური დეფექტია.ჭორფლი ჩნდება ადრე,ჩვეულებრივ 4-6 ...
-
თანამედროვე კოსმეტიკაში მთავარი ადგილი უკავია კანის,კერძოდ კი სახის კანის მოვლის ჰიგიენურ ღონისძიებებს.ასეთ ღონისძიებებს პირველ რიგ...
-
ჭარბთმიანობასთან ბრძოლა ჭარბთმიანობის(ჰირსულტიზმის,ჰიპერტრიქოზის) დროს ადგილი აქვს ქალებში თმების არაბუნებრივ ზრდას-ქვედაყბის,ზედ...
-
სახის კანის მოვლაში განვიხილავთ შემდეგ ძირითად პრინციპებს:სახის კანის გასუფთავება,გამოკვება,დარბილება,კანის დაცვა გარეგანი და შინაგანი ...
-
სახის კანის ტიპის განსაზღვრა პირველი რიგის ამოცანაა,რადგან ყველა კოსმეტიკური საშუალება და პროცედურა მჭიდროდ უკავსირდება კანის მდგომარე...
-
სხვადასხვა კოსმეტიკური საშუალების კანზე ზემოქმედების შედეგად ზოგჯერ ადგილი აქვს კანის მგრძნობელობის შეცვლას;ვითარდება კანის ალერგიული ...
-
(ჰ.შელტონის ცხრილის მიხედვით) საკვები პროდუქტების ურტიერთშეთავსების პრობლემებს მსოფლიოს თვალსაჩინო მეცნიერთა მრავალი ნაშრომი მიეძღვნა...
-
1) უპირატესობა მიეც ცილებიან საკვებს,რამეთუ ის სიცოცხლის წყარო,უჯრედებისა და ქსოვილების აღმდგენი,ორგანული პროცესების გენერატორია 2)ერიდე...
-
გალამაზების ხელოვნება თავისი ფესვებით შორეულ წარსულში იღებს სათავეს.მთელი რიგი არქეოლოგიური და ეთნოგრაფიული ძეგლები მოწმობენ,რო...
გამარჯობათ ქალბატონო მარინა, მაინტერესებს რამდენად ეფექტურია გიდროხინოლის მჟავა, გყხოვთ მომწეროთ პადუხი
ReplyDelete